Sevgili Gönül Dostlarımız, Kıymetli misafirlerimiz hepinizi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. 1990’lardan bu yana yaptığımız çalışmalarımızı birçoğunuz yakınen biliyor ve destekliyor. 1991 tarihinde ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım gayesiyle Kartal Anadolu İman Hatip Lisesi bünyesinde Mukaddes Eröğüt, Methiye Sarımermer ve birçok değerli annemizin önderliğinde –henüz hiçbir okulda maalesef mevcut değilken- ilk kez Anneler Birliği’ni kurarak eğitim alanında çalışmalarımıza başladık. 1991’den bu yana KAİHL bünyesinde faaliyet gösteren Anneler Birliği olarak; öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermenin yanında yemek davetleri, kermesler ve hayırsever velilerimizin burs yardımlarını organize ederek konferans salonu, mescid, kütüphane, bilgisayar-fizik ve kimya laboratuarı gibi okulun fiziki ihtiyaçlarını gidermek için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadık. Günümüze geldiğimizde ise, mevcut birikimlerimizin ve çalışmalarımızın daha kapsamlı ve kurumsal bir yapıya kavuşması ihtiyacına binaen, Uluslararası Maarif Anneleri Derneği’ni kurma kararı aldık. Böylesi bir kurumsal yapı ile ulusal ve uluslararası sivil platformda çalışmalarımızı sürdürmek hedefimizi I. Olağan Genel Kurul’umuzda sizlerle paylaşmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadık.
Kötülük de iyilik de bir su dalgası gibi yayılır. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Toprağa iyilik ekerseniz iyilik, kötülük ekerseniz kötülük biçersiniz. Değerli Dostlar, biz iyilik ekmeye geldik. Bu iyilik hareketi siz değerli destekçilerimiz ve gönül dostlarımızla su dalgası gibi halka halka yayılacak inşaAllah. İşte her alanda olduğu gibi eğitimde de iyiliğin bir su dalgası gibi yayıldığını gören MAARİFAN kurucuları olarak, eğitim sektöründe özellikle okul-aile-veli ve öğrenci arasında bir iyilik köprüsü olma tecrübesinden aldığımız güçle; hangi okulda okursa okusun, hangi ülkede yaşarsa yaşasın, hangi toplumdan olursa olsun ‘Hepsi bizim evlatlarımız!’ düşüncesiyle bağrımıza bastığımız yavrularımıza sahip çıkmak için bu yola koyulduk. Kayıp nesiller olmasın diye tüm evlatlarımızı kazanmak ve insanlığın manevi eğitim anneleri olmak gayesiyle tüzel bir kimlik kazandık hamdolsun.
Neden Maarif terimini seçtik. Maarif; eğitim ve öğretim sistemi anlamlarının ötesinde bilgi, bilgelik ve derin kültür manalarını da taşımaktadır. Biz de, sahip olduğu engin mana boyutları, köklü eğitim geleneğimizden aldığımız ilhamla hem ulusal düzeyde daha derinlikli bir eğitim sistemi inşa etmek hem de uluslararası düzeyde eğitime dayalı iletişim kanalları açmak ve hikmetli gönül köprüleri kurmak hedefimizle birebir örtüştüğü için maarif terimini seçtik. Gönül köprüsü kurduğumuz kendilerini eğitime adamış annelerle maarif’ten MAARİFAN yani Maarif Anneleri olduk.
Bu nedenle MAARİFAN yalnızca salt eğitime değil, derin bilgi, engin kültür havzasına dayalı bir maarif sistemine odaklanmayı hedeflemektedir. Bu nedenle okullar yaptırmak, destekleyici eğitim ve kültür merkezleri, akademik, gençlik ve aile merkezleri gibi okulları destekleyici merkezleri kurmak ya da okulların fiziki ihtiyaçların ötesinde tam manasıyla insanın ruhuna dokunacak manayı ve derinliği anlayan bir eğitim toplumunun oluşabilmesi için maarif içindeki bireysel ve sosyal meselelere de odaklanmayı hedeflemektedir. Bu minvalde, eğitimde bir iyilik hareketi olan MAARİFAN, okullarda akademik başarılarının yanısıra her türlü bağımlılık, şiddet, istismar ve psikolojik taciz (kasıtlı ve sistematik aşağılanma, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi ve kötü muamele)’den korunmaya yönelik önleyici çalışmalar ile mobbing’i engelleyici çalışmalar temel gayeleri arasındadır.
Necip Fazıl’ın gençliğe hitabesindeki Kim var?” diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert “ben varım!” cevabını verici, her ferdi “benim olmadığım yerde kimse yoktur!” fikrini besleyici bir dâva ahlakına kaynak bir gençlik… yetiştirmenin maarif ile mümkün olduğuna inanmaktayız. Dolayısıyla, okul öncesinden üniversiteye ve hatta hayat boyu öğrenmeyi de içine alan külli bir eğitim hareketinin nesilleri yetiştirecek doğru adım olduğuna inanıyoruz. Bütün eğitim kurumlarında eğitim-öğrenim gören, mezun ya da çeşitli nedenlerle örgün eğitim hayatının dışında kalmış öğrencilerden korunmaya, bakıma, ilgiye, sevgiye, hoşgörüye, maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyanlara yüreğimizi açtığımızı bildirmek isteriz. Ayrıca hayata ve mesleğe hazırlanmalarına ve iş sahalarında yetiştirilmelerine destek olmanın ve eğitim hayatından çeşitli nedenlerle kopan öğrencilerin okula yeniden kazandırılmalarının, kendi potansiyellerini ve güçlerini keşfedip gelişimlerine katkıda bulunmanın, sorumluluk sahibi aktif ve şuurlu bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmanın da Uluslararası Maarif Anneleri Derneği’nin temel gayeleri arasında olduğunu belirtmek isterim.
Ülkemizin ve medeniyet coğrafyamızın geleceği için vazgeçilmez bir önemi haiz bulunan “eğitimli toplum” idealine ulaşmanın özgüvenli nesillerle gerçekleşeceğinin bilincindeyiz. Bu doğrultuda öğrencilerin kendi bünye ve çevre koşullarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi sosyal yoksulluk ve yoksunluklarının giderilmesi ve bunun yanında sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesi ve bu öğrencilerin toplumla bütünleşmesi, statü ve rollerinin yeniden kazanımına ilişkin mekanizmalar oluşması için çalışmalar yapmak gayesindeyiz. Uluslararası Maarif Anneleri Derneği, sağlıklı bir toplumun oluşması amacıyla korunmaya, bakıma, yardıma ve tedaviye muhtaç öğrenciler ve aileleri için her türlü fedakârlığı yapmaya hazır bulunmaktadır.
1990’lardan bu yana sürdürdüğümüz çalışmalar, eğitim-öğretimi geliştirici faaliyetleri destekleme, akademik ve profesyonel kariyer temin edebilmek üzere ulusal ve uluslararası üniversiteler ile işbirliği yapma, istihdama yönelik ulusal ve uluslararası meslek standartlarına uygun nitelikte insan kaynağı yetiştirme, mesleki bilgi ve becerilerinin güncelleştirilmesine ve girişimcilik bilinci, iş ahlakı, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün kazandırılmasına destek olma hedeflerimize olan bağlılığımızı ortaya koymaktadır.
Yaşlı ve bakıma muhtaç velilerin çocuklarının eğitim hayatını destekleyebileceği mekanizmaların kurulmasına destek olmak, eğitimine engel olan sağlık sorunları olan öğrencilerin tedavi edilmeleri için maddi-manevi destek olmak ve hayatlarının tekâmülünü sağlayacak her türlü çalışma ve faaliyeti gerçekleştirmek, eğitim hayatının akabinde sağlıklı yuva kurmalarına destek olmak amacıyla evlenecek gençlere evlilik birliğini kurmaları aşamasında maddi manevi destek olmak da aile dostu eğitim hedeflerimiz içinde yer almaktadır.
Bütün bu hedefleri gerçekleştirmek üzere çıktığımız bu kutsal yolda eğitimli bir toplum hedefimize siz gönül dostlarımızla ulaşacağımızı biliyoruz. Bütün çalışma ve projelerimizde 1990’lardan bu yana olduğu gibi bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkürlerimizi sunar, sizlerle aynı yolda yürümenin gururunu paylaştığımızı bilmenizi isteriz. Eğitim öğretim kurumlarımızdaki evlatlarımızın ve siz gönüllülerimizin yakalarına eğitimde anne şefkati broşunu siz gönüldaşlarımızla birlikte takmak istiyoruz.
Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son onbeş yılda yeniden iddia ve özgüven sahibi bir ülke haline geldik ve eğitimde fiziki altyapı imkânlarımızı kayda değer ölçüde geliştirdik. Şimdi yapmamız gereken öğrencilerimize sunduğumuz eğitim kalitesini en üst düzeye çıkarmak ve bu toprakların maarif geleneğinden beslenen, dünyanın birikimini en iyi şekilde anlayıp buna kendi özünü yitirmeden katkı sunabilecek nesiller, medeniyet değerlerimizin taşıyıcısı olarak Mevlana ve Yunus gibi sevgi tohumları ekebilecek, Mimar Sinan gibi taşa ruh üfleyebilecek, Fatih ve Kanuni gibi hakkı ve adaleti ayakta tutarak mazlumlara umut olabilecek, insanlığın ortak barış, huzur ve refah beklentilerine cevap verebilecek, ilmin ve fennin her sahasında öncü olabilecek, akl-ı selim, kalb-i selim ve fehm-i selim sahibi güzel insanlar yetiştirmek, Anadolumuzdan medeniyet coğrafyamızın ve dünyanın dört bir yanına ulaşacak eğitim, gönül ve muhabbet köprüleri inşa etmek ve böylelikle ülkemizi, milletimizi, medeniyetimizi gerçek çehresiyle ve en doğru bir şekilde tüm insanlığa anlatmak.
Bu hedefler doğrultusunda en büyük güvencemiz, evlatlarımıza duyduğumuz ve Rahman’ın bir tecellisi olan içten sevgi ve şefkatimiz, halis ve muhlis niyetimizdir. Niyet hayır akıbet hayır inşaAllah.
Nazife Saba ŞANLI